Quooker, Selsiuz, Grohe, Lanesto, Gessi, InSinkErator, Hailo producten kopen, design je eigen interieur!  | CreateMyOwn.nl

Spoelbakken

Een spoelbak, wasbak of gootsteen is één van de belangrijkste onderdelen van een keuken. Je gebruikt een spoelbak vaker dan je denkt. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat je precies aanschaft. Bedenk van tevoren goed waar je een spoelbak voor gaat gebruiken, hoe vaak je hem gaat gebruiken en of je liever kiest voor gemak of een goede uitstraling. Wij van Create My Own hebben 5 punten op een rij gezet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een spoelbak, wasbak of gootsteen. Deze 5 punten kunnen in willekeurige volgorde worden doorlopen, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

Deze 5 punten zijn:

  • Kleur
  • Meteriaal
  • Afmetingen
  • Inbouwmethode
  • Belangrijke details

Welke kleur kies je?

RVS spoelbakken zijn er in vier verschillende kleuren, RVS, Copper / koper, Gold / goud en Gun Metal zwart. Er past er altijd wel één in je interieur.

Verschillende kleuren spoelbakken

Klik hier voor alle Inox(RVS) spoelbakken.
Klik hier voor alle Copper (Koper) spoelbakken.
Klik hier voor alle Gold (Goud) spoelbakken.
Klik hier voor alle Gun Metal Zwarte spoelbakken.

Welk materiaal kies je?

Het is belangrijk om te weten uit wat voor materiaal je spoelbak uit moet bestaan. Het ene materiaal past beter in het ene huis dan de andere. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je gaat voor luxe en uitstraling of voor krasbestendigheid, hittebestendigheid en een spoelbak die lang meegaat. 

RVS(Roestvrijstaal): RVS is een veelvoorkomend materiaal in Nederland. RVS is namelijk een sterk en hittebestendig materiaal wat goed betaalbaar is. RVS kan tegen veel verschillende bijtende materialen en zuren en het is ook nog eens duurzaam. Daarnaast is het hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te combineren met andere materialen in je keuken. Het nadeel van RVS is dat je na verloop van tijd wel gebruikssporen en beschadigingen tegen kan komen. De vlekken kunnen voorkomen worden door goed te poetsen na gebruik en krassen kunnen weggepolijst worden. Dit vraagt wel een zorgvuldige aanpak.

Hardsteen: Hardsteen is erg mooi en goed betaalbaar, maar niet heel praktisch, omdat het gevaarlijk is om te combineren met een kookwaterkraan. Hardsteen is namelijk wel hittebestendig, maar er is een kans dat als je bijvoorbeeld een hete pan erop zet dan kan dat een schok veroorzaken en hierdoor kan er een klein deukje of scheurtje ontstaan. Ook is hardsteen erg gevoelig voor bijtende stoffen.

Kunststof: Kunststof is een goedkoop, sterk en duurzaam materiaal wat in heel veel kleuren verkrijgbaar is en op deze manier goed te combineren met de rest van je keuken. Het nadeel is wel dat kunststof niet krasbestendig is en dus snel beschadigd is. Ook kan kunststof niet tegen verschillende bijtende stoffen en loop je kans op blijvende vlekken, waardoor het dus snel lelijk wordt.

Keramiek: Keramiek is een materiaal met een luxe en klassieke uitstraling en past dus perfect in een landelijke keuken. Keramiek is in vergelijking met bijvoorbeeld RVS en kunststof wel een stukje duurder en is bovendien ook wat slordiger in de hygiëne. Keramiek wordt namelijk vaak vierkant gemaakt waarbij de wanden haaks op elkaar staan. Hierdoor kunnen er etensresten in de hoeken blijven hangen. Tot slot zijn keramische spoelbakken niet maatvast, waardoor je dus beter eerst je spoelbak kan bestellen en dan pas je keukenblad.

Graniet: Graniet is een mooi materiaal wat vaak wordt gecombineerd met het aanrechtblad en daardoor zal het mooi in elkaar overlopen, maar hierdoor is het wel duur en arbeidsintensief. Ook is graniet niet maatvast en kan het slecht tegen bijtende stoffen en schurende middelen. De spoelbakken van graniet hebben haakse wanden, waardoor er ook etensresten kunnen blijven hangen in de hoeken.

Staal: Een spoelbak van staal past perfect in een retrokeuken en kan erg goed tegen hitte en verschillende zuren. Ook kan staal in verschillende kleuren en motieven worden geproduceerd en dus heb je veel keus. Een nadeel is wel dat staal niet krasbestendig is en het is duurder dan bijvoorbeeld een RVS spoelbak.

Wat zijn je afmetingen?

Spoelbakken zijn er in allerlei soorten en maten. De afmetingen van een spoelbak liggen gemiddeld tussen de 40 cm en 80 cm. Dit geldt voor zowel de lengte als de breedte. Het is belangrijk dat je spoelbak er mooi uitziet, maar tegelijkertijd ook functioneel is. Het is van belang om jezelf af te vragen of je de spoelbak of de werkruimte eromheen belangrijker vindt als een spoelbak gaat aanschaffen.

Bij het kiezen van de grootte is het ook belangrijk dat er pannen in passen. Veel pannen passen namelijk niet in de vaatwasser of zijn daar niet voor geschikt en moeten dus met de hand afgewassen worden.

Daarnaast is de kastmaat ook belangrijk. Veel spoelbakken passen vaak wel in een ‘standaard’ maat, maar bijvoorbeeld de IKEA heeft weer andere standaardmaten dan andere keukenkast fabrikanten.

Bij een spoelbak kan je ook kiezen tussen 1, 1.5 of 2 bakken en met of zonder afdruipgedeelte. Een grote en ruime spoelbak is handig voor het afwassen van grote pannen en schalen. Een anderhalve spoelbak is handig als je bijvoorbeeld kopjes of glazen leeg wil gieten in een kleine bak en dan in de grote bak af te wassen. Een dubbele spoelbak is nuttig als je echt heel veel vaat hebt en je wil dit splitsen. Een afdruipgedeelte is handig als je bijvoorbeeld natte glazen, borden of pannen ergens neer wil zetten. Dan kan dat op het afdruipgedeelte en heb je geen last van een nat aanrecht.

Welke inbouwmethode kies je?

Als je een spoelbak, wasbak of gootsteen aanschaft zijn er drie methoden hoe de spoelbak in het werkblad wordt gebouwd. Deze methoden zijn: opbouw, onderbouw en vlakinbouw.

Een opbouwspoelbak is op het aanrecht gemonteerd en is waterdicht. Dit houdt in dat er geen water tussen het werkblad en de naden kan komen. Opbouw is de goedkoopste manier van inbouwen, maar niet de meest praktische. Als er namelijk water of vuil op je werkblad ligt is het lastig dit in je spoelbak te krijgen. Een opbouwspoelbak is dus niet echt hygiënisch, want al het vuil wat niet de spoelbak in te krijgen is zal zich langzaam opbouwen tussen de naden.

Een onderbouwspoelbak is onder het werkblad gemonteerd en is hierdoor een luxe manier van bevestigen en wordt voornamelijk bij duurdere werkbladen toegepast. In het aanrecht wordt een uitsparing gemaakt en de spoelbak wordt daaronder vastgelijmd. Hierdoor is de rand van het werkblad te zien, maar niet de rand van de spoelbak. Het nadeel van deze constructie is dat je spoelbak iets dieper is en dit kan problemen veroorzaken met het onderliggende kastje. Het kan misschien niet passen of erg in de weg zitten.

Een vlakinbouwspoelbak is vlak in het werkblad gemonteerd en vormt één geheel met het werkblad. Dit is de meest gebruikelijke methode van inbouw, omdat het er strak uitziet, praktisch en doordat het werkblad en de spoelbak overlopen in elkaar is het gemakkelijk schoon te maken en dat is goed voor de hygiëne.

Belangrijke details

Radius
Er is hierboven al veel verteld over hygiëne en haakse wanden. Dit heeft alles te maken met de radius. Dit is eigenlijk de straal van je spoelbak en geeft aan hoe scherp de kromming van de spoelbak is in de hoeken. Meestal wordt de radius aangegeven in mm. R = 0 is een haakse hoek waarin vuil kan blijven zitten. R = 10 betekent een interne hoek met een kromming waarvan de straal 10 mm is. Hoe groter je radius hoe minder strak je hoek is, maar hoe makkelijker deze schoon te maken is. Hieronder is duidelijk te zien hoe een radius van 10 er op papier uitziet.

Korfpuggat
Korfpluggen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt ze in vierkante en ronde vormen. Een vierkante ziet er mooi uit, maar is niet heel praktisch want als de kraan water erop spuit kan dat vervelend omhoog opspatten. Bij een ronde vorm heb je daar geen last van. Verder heb je bij wat oudere en goedkopere ronde vormen nog het ketting stop systeem. Dit is een ouderwets systeem en er past daarom ook geen voedselrestenvermaler op.