Quooker, Selsiuz, Grohe, Lanesto, Gessi, InSinkErator, Hailo producten kopen, design je eigen interieur!  | CreateMyOwn.nl

Is een kokend water kraan, door sommigen ook wel een Quooker genoemd, energiezuinig?

  • Geplaatst op
  • Door Faber

Sommige mensen die onze site bezoeken verwarren de naam ‘Quooker’ nog wel eens met een kokend water kraan. Quooker is namelijk een merknaam van kokend water kranen. Voor velen wel de bekendste naam omdat zij ooit begonnen zijn met de kokend water kraan.

Tegenwoordig zijn er ook meerdere bedrijven, die afhankelijk van je wensen, niet voor een Quooker onder doen.
Één van deze fabrikanten is het 100% Nederlandse Selsiuz, dat qua kwaliteit overeenkomt met een Quooker en prijstechnisch vaak zeer interessant is. In dit artikel zullen we op beide kokend water kranen dieper ingaan.

Er zijn steeds meer mensen die nadenken over het aanschaffen van een kokend water kraan, ten eerste omdat het keukenactiviteiten als koken en thee zetten een stuk makkelijker en sneller maakt.
Daarnaast lijkt het op de lange termijn ook andere voordelen te hebben. Zo bespaart het energie en water en zorgt hiermee voor een lagere energierekening.
Bovendien, werken kokend water kranen op elektriciteit in plaats van op gas. Dit is met de sterker stijgende gasprijzen in verhouding steeds voordeliger en wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je zelf de stroom op voor jouw warm en kokend water. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Gasvrij

[insert foto elektriciteit vs gas]

In het merendeel van de Nederlandse huishoudens is het nu nog zo dat voor het gebruik van warm water, om te douchen of om een teiltje te vullen, gas wordt gebruikt (via de cv-ketel). Bovendien maken sommigen gebruik van een gasfornuis voor het koken van eten (en ook water). In het verleden was gas relatief gezien een stuk goedkoper dan elektriciteit, maar met de stijgende gasprijzen komt daar steeds meer verandering in. Bovendien kan het gebruik van elektriciteit een stuk duurzamer zijn. Meer en meer mensen hebben immers zonnepanelen op hun dak liggen en daardoor wordt er meer gebruik gemaakt van groene energie.

Wanneer je een kokend water kraan gebruikt met een Combi boiler, heb je geen cv-ketel (en dus gas) meer nodig om kokend en warm water uit je keukenkraan te laten lopen. Dat bespaart een hoop geld. Heb je daarnaast ook nog zonnepanelen op je dak liggen, dan bespaar je nog meer.

Kokend water kranen werken op basis van elektriciteit. Dit is ten eerste duurzamer en ten tweede goedkoper dan gas, vanwege de stijgende gasprijzen.

Kokend water kraan vs. Waterkoker

 [insert foto waterkoker vs Selsiuz kokend water kraan] 

Wanneer je kiest voor een kokend water kraan, heb je voortaan een reservoir of boiler waarin kokend water onder druk wordt vastgehouden onder je aanrecht in je keukenkastje staan. Het reservoir is zeer goed geïsoleerd, waardoor bijna alle warmte in het reservoir blijft en het op temperatuur houden slechts een kleine hoeveelheid energie vraagt (10 watt).

Voor een waterkoker hoeft er natuurlijk geen water warm te worden gehouden. Je vult de waterkoker met water en brengt deze aan de kook. Echter, dit koken van het water kost de waterkoker wel meer energie dan bij een kokend water kraan. Dit komt omdat het kokend water in de boiler al warm is en de kraan preciezer is in het afgeven van kokend water. Met een waterkoker komt daarnaast vaak voor dat je de helft van het water niet gebruikt, weggooit en even later weer opnieuw water pakt dat gekookt dient te worden.

Een kokend water kraan heeft dus enkele voordelen ten opzichte van de waterkoker. Het geeft je ter plekke kokend water en je voorkomt waterverspilling doordat je gemakkelijk de juiste hoeveelheid water afneemt (bijvoorbeeld 1 kopje)

Kokend water kraan vs. Close-in Boiler

[insert foto close-in boiler en Selsiuz Gold kokend water kraan

Wat betreft warm water zorgen de boilers van kokend water kranen er ook voor dat er zo min mogelijk water verspild wordt. Afhankelijk van waar het water in huis vandaan moet komen kan het namelijk even duren voordat het water dat uit de kraan komt ook echt warm is. Selsiuz en Quooker hebben hier beide iets op verzonnen, zodat mensen niet alleen ter plekke kokend water maar ook warm water kunnen tappen.

Deze innovatieve boilers hebben de volgende namen:

  • Selsiuz heeft de (TITANIUM) Combi (Extra) Boiler die op de Combi manier op de koud waterleiding aangesloten kan worden en op de Combi Extra manier op de koud- en warmwaterleiding aangesloten kan worden.
  • Quooker heeft het Combi reservoir dat kan worden aangesloten op koudwaterleiding en het Combi+ Reservoir die is ontworpen voor aansluiting op de koud- en warmwaterleiding.

Deze boilers zorgen dus voor direct warm water en hebben het Energielabel A gekregen. Dit houdt in dat ze zeer energiezuinig en duurzaam worden gezien. Voor kokend water als geheel worden geen energielabels uitgegeven, maar hier geldt in principe hetzelfde als de boiler / reservoir voor.

Wanneer je alleen een koud waterleiding naar je keuken hebt lopen, dit gebeurt in bijna alle nieuwbouwwoningen dan werd voorheen het warme water gemaakt door een zogenaamde Close-in boiler. Deze boiler bevat een vat met warm water van ongeveer tussen de 65 en 80 graden Celsius. De closein boiler werkt ook op elektriciteit (in plaats van gas) maar heeft ten opzichte van de kokend water kraan boiler wel 2 nadelen:

  1. Er bestaan verschillende soorten close-in boilers maar de gemiddelde boiler verbruikt heel wat meer energie dan een kokend water kraan boiler. Dit is minder duurzaam en zorgt voor een hogere energierekening.
  2. De close-in boiler geeft alleen warm water, maar dus geen kokend water. Oftewel, de kokend water kraan boiler heeft meer mogelijkheden.

Voor direct warm water uit de keukenkraan zijn de meest voor de hand liggende opties een kokend water kraan - met Combi (Extra) boiler - of een close-in boiler. De kokend water kraan is in dit geval energiezuiniger en geeft naast warm water ook kokend water.

Boiler s’nachts uitzetten voor energiebesparing

Aangezien een Selsiuz of Quooker dag en nacht bezig is om het water op temperatuur te houden krijgen we soms de vraag of het niet verstandig is om in de nacht de boiler uit te zetten (om energie te besparen). Het antwoord op deze vraag is nee. Het opnieuw opstarten van de boiler in de morgen kost immers meer energie dan het warm houden van het water gedurende de nacht.

Mocht je nou op vakantie gaan, dan is het, net als met de meeste andere apparatuur in huis, wel aan te raden. Dus mocht je voor langere tijd weggaan dan is het verstandig om de boiler uit te zetten. Bij terugkomst kun je dan het beste wel het water in de boiler verversen door een aantal keer door te spoelen voordat je de boiler weer aanzet.

Schakel wanneer je dat wenst alleen de boiler van je kokend water kraan uit wanneer je voor langere tijd weggaat

Conclusie

Zoals in het begin van dit artikel benoemd is het erg handig zijn om een kokend water kraan in huis te hebben. Je hoeft immers niet meer minuten te wachten op kokend water en bespaart je dus tijd.

De kokend water kraan is ook een goede keuze wanneer je op zoek bent naar energiebesparing en duurzaamheid. De kokend water kraan is bovendien van positieve invloed op je portemonnee. Het is een alles-in-een object (kokend, warm en koud water (evt. zelfs bruisend- en gekoeld water) en heeft voordelen ten opzichte van waterkokers en close-in boilers.

Wanneer je besluit om te gaan voor een kokend water kraan dan bieden we de keuze uit de merken Selsiuz of Quooker. Mocht je nog specifieke vragen hebben over de juiste kokend water kraan voor jouw situatie neem dan, geheel vrijblijvend, even contact op met onze klantenservice via 085-4014191. We helpen je graag!